Hrana vie
Ce trebuie să consumăm: hrană vie sau hrană moartă?
De ce această
întrebare? Pentru că întreaga lume suferă de o mulţime de boli. Cercetări
recente au arătat că exact calitatea nutrienţilor cu care ne hrănim determină
calitatea vieţii noastre. Ştim cu toţii că motoarele merg bine sau prost în
funcţie de calitatea combustibilului folosit. Cu toate acestea, puţini dintre
noi realizează că tocmai calitatea alimentelor determină direct performanţele
noastre fizice, emoţionale şi mentale.
O privire
generală
Modul greşit de gândire în ceea ce priveşte viaţa în general
şi hrana în particular este cauza generală a unor existenţe nefericite, adesea
măcinate de boli. Iată în acest sens câteva aspecte esenţiale care trebuie
remarcate:
- suntem fiinţe biologice (nu tehnologice, fizice sau chimice); modul de hrănire
trebuie să fie cel natural;
- dieta noastră normală este cea frugivoră;
-
fructele vii, plantele suculente şi seminţele sunt alimentele care constituie
dieta noastră naturală, normală, foarte delicioasă şi sănătoasă; "hrană vie
pentru oameni vii";
folosirea focului pentru prepararea hranei este un act de
distrugere care creează toxine; carnea, seminţele şi cerealele prăjite sau
coapte sunt cancerigene;
- toţi nutrienţii de care avem nevoie se găsesc în
fructe, legume şi seminţe; nu este necesar să omorâm şi să mâncăm animale moarte ;
- un măr este incomensurabil mai hrănitor decât orice aliment
gătit la foc; alimentaţia simplă nu este deloc plictisitoare ci ne eliberează de
biciul senzaţiilor tari care oboseşte organismul şi-l înbătrâneşte
prematur;
- corpul nostru ştie singur cum să se vindece de boli, noi trebuie
doar să îi permitem acest lucru prin hrănirea cu sucuri integrale vii (de fructe
sau legume) sau doar cu apă şi să ne odihnim (pentru a-i permite să elimine
toxinele acumulate);
- nu putem să ne însănătoşim dacă continuăm să ne poluăm
corpul cu medicamente de origine chimică şi cu "alimente" moarte;
- imensa
majoritate a substanţelor chimice din medicamente este o adevarată otravă pentru
corp şi nu determină însănătoşire reală, ci doar forţează organismul să se
comporte într-un anume fel pentru ca simptomele bolii să nu se mai manifeste
vizibil (dar boala continuă să "lucreze" nevăzută);
- nu există soluţii
instantanee sau scurtături pentru însănătoşire; doar corpul însuşi poate să-şi
facă singur ordine în "ograda" sa, iar pentru asta are nevoie de o hrană curată,
fără toxine, şi de condiţii propice;
bolile nu sunt inevitabile; ne
înbolnăvim atunci când continuăm să ne otrăvim cu toxine şi stresăm corpul şi
mintea;
- nimeni nu trebuie să se teamă sau să intre în panică atunci când se
înbolnăveşte; boala este modul natural şi normal prin care corpul ne semnalează
că trebuie să-l lăsăm să elimine toxinele până nu este prea târziu;
-
sănătatea perfectă şi o viaţă fericită sunt drepturile noastre dobândite la
naştere, şi le putem asigura în fiecare zi printr-o hrană vie şi fără
toxine;
Beneficii evidente
Hrana vie conferă o constantă stare generală de
bine şi euforie naturală printr-un aport de energie vie, o energie a vieţii
pură, nedistorsionată şi curată. Somnul devine mai odihnitor şi mai eficient,
adică în puţine ore de somn corpul se reface mai repede şi mult mai bine. Hrana
vie conferă o atenţie sporită în mod natural, ne-forţat şi o gândire clară
dublată de bun simţ. Cei care adoptă o dietă bazată pe hrana vie devin gradat
mai activi şi mai entuziaşti în acţiunile lor şi capătă o gândire pozitivă, o
siguranţă de sine din ce în ce mai mare. De asemenea, stresul şi tensiunile
vietii de zi cu zi îşi diminuează foarte mult efectele devenind foarte uşor
controlabile, iar înbolnăvirile dispar aproape în totalitate.
Care e
problema cu mâncarea gătită?
Aproape toată lumea are carii dentare,
vedere slabă care necesită ochelari, se înbolnăveşte de gripă sau alte boli.
Gătitul alimentelor este un proces care distruge hrana din momentul în care se
foloseşte căldura. Cu mult înainte de a apare arsura binecunoscută, valorile
hrănitoare ale alimentului sunt distruse datorită încălzirii. Orice hrană vie
devine moartă (definitiv) odată cu expunerea la căldură.
Proteinele încep
să se "strangă", să se coaguleze sau să se delamineze (îşi pierd structura care
le menţinea forma) aşa cum se poate vedea de către oricine care găteşte
brânzeturi sau ouă. La temperaturile obişnuite de gătire, ele sunt complet
jefuite de orice nutrienţi.
Proteinele gătite intră în putrefacţie rapidă
(datorită bacteriilor) odată ajunse în tractul digestiv şi dau naştere unor
otrăvuri periculoase ca ptomaina, leucomaina, mercaptanii, amoniacul, sulfura de
hidrogen, putrescina, cadaverina şi multe altele. Toate acestea sunt absorbite
în sânge şi cauzează numeroase boli.
Gătitul face ca hrana să devină
toxică. Toxicitatea este confirmată de dublarea (uneori triplarea) celulelor
albe din sânge imediat după ce începe asimilarea hranei gătite. Celulele albe
reprezintă unul dintre componentele sistemului imunitar şi acţionează pentru a
izola toxinele, dar nu întotdeauna reuşesc...
Sute de cercetări amintite
în cartea "Dietă, nutriţie şi cancer" editată de Consiliul Naţional de Cercetare
al Academiei Naţionale de Ştiinţă din S.U.A. demonstrează că toate procesele de
gătire ce folosesc încălzirea hranei generează rapid substanţe mutagene şi
cancerigene care ajung apoi în corpul uman.
Vitaminele sunt distruse cel
mai uşor de caldură. Mineralele îşi pierd imediat contextul organic (viu) şi se
întorc în starea moartă, inactivă. Într-o astfel de stare ele sunt inutilizabile
de către organism care le aruncă ca pe nişte deşeuri inutile. Mineralele
anorganice sunt foarte toxice. Iodul, de exemplu, este un nutrient esenţial, cu
condiţia ca să fie într-o formă biologică vie. În starea sa anorganică, chimic
pură, afecteaza craniul şi oasele. Fierul, în starea sa anorganică, cauzează
hepatită şi hemocromatoză.
Grăsimile încălzite sunt periculoase pentru că
au în componenţa lor acroleine, radicali liberi şi alte substanţe mutagene şi
cancerigene, conform lucrării amintite mai sus.
Hrana gătită nu numai că
necesită un timp mult mai îndelungat de digestie (consumând astfel enorm din
energia organismului), dar de multe ori este indigestă ca în cazul proteinelor
încălzite. Mâncarea gătită fermentează foarte repede şi intră în putrefacţie
odată ajunsă în intestine, în timp ce hrana vie este aproape în totalitate
absorbită înainte ca fermenţii bacterieni să înceapă procesul de
putrefacţie.
Aceasta a fost evidenţiată de faptul că omul care se
hrăneşte cu mâncare gătită are aproximativ 1 kg de bacterii intestinale, iar cel
care foloseşte exclusiv hrana vie are de câteva ori mai puţine. Aproape 20% din
fecalele celor hrăniţi cu alimente gătite reprezintă bacterii moarte, în timp ce
hrana vie face ca acest procent să fie uluitor de mic.
Dacă fierbeţi sau
coaceţi un cartof şi-l puneţi apoi alături de unul viu (întreg), acesta din urmă
va fi neschimbat câteva săptămâni după care va începe chiar să încolţească, în
timp ce cartoful gătit va fermenta în doar două zile. Asta vă poate da o idee
despre ceea ce se întâmplă cu mâncarea gătită ajunsă în intestine unde timpul de
două zile necesar putrefacţiei în aer liber este aici redus la numai două
ore.
Dar mai bine, vă puteţi schimba dieta chiar din
acest moment şi să folosiţi numai hrana vie. Veţi vedea că ceea ce aţi citit
aici devine realitate. Atenţie însă la primele săptămâni sau chiar luni, când
corpul va avea tendinţa să se descotorosescă foarte rapid de toate toxinele
acumulate de-a lungul anilor, apărând astfel diverse simptome de boală aparentă
şi stări de disconfort.
Detoxifierea este importantă
Dacă
v-aţi hotărât să consumaţi numai hrana vie, este foarte important să aveţi în
vedere că de îndată ce renuntaţi total la hrana gătită corpul are tendinţa
naturală să înceapă un proces de detoxifiere. Cât durează acest proces? Depinde
de câte toxine aţi acumulat, depinde de ce fel de viaţă aţi dus până în acel
moment.
Există diverse manifestări care apar în acest proces de eliminare
a toxinelor. Cel mai bine este să vă adresaţi unui nutriţionist sau măcar
medicului de familie.
Printre cele mai întâlnite manifestări se numără
durerile de cap, greţuri, stomac deranjat, acnee, mâncărimi, miros urât al
corpului. Aceste simptome dispar de obicei după o scurtă perioadă de timp. Dacă
acestea sunt prea violente, puteţi face o trecere gradată, prin creşterea
progresivă a procentului de hrană vie şi scăderea corespunzătoare a părţii de
alimente gătite. Dacă aceste simptome persistă va trebui să consultaţi un medic
pentru că, în acest caz, ele nu mai pot fi cauzate de detoxifiere.
Unii
acuză o foame continuă, care este însă cauzată psihologic. Specialiştii în
nutriţie recomandă activităţi ajutătoare: meditaţia, relaxarea sau alte practici
spirituale, dar mai ales luaţi masa într-un cadru special, nestresant.
Alimentele consumate în grabă sau sub stres nu satisfac foamea fizică şi nici pe
cea psihologică. Dieta vie nu trebuie să se limiteze la fructe şi legume, ci
adăugaţi cereale şi seminţe sau mieji. Laptele trebuie consumat numai crud (dacă
aveţi încredere în furnizorul vostru). Consumaţi şi hrană vie bogată în proteine
şi uleiuri, nu vă limitaţi numai la fructe şi legume.
De cele mai multe
ori persistă "nevoia" unor alimente nesănătoase. În locul dulciurilor, consumaţi
cu încredere fructe uscate (caise, prune, curmale, smochine), fructe foarte
dulci (mango, piersici) şi banane, dar puteţi folosi şi miere (doar dacă sunteţi
absolut sigur că nu este contrafăcută din zahăr). Pentru cei care simt nevoia
unor alimente grase, se recomandă pasta de susan (tahini) în combinaţie cu miere
sau alte fructe. O bună măsură pentru a păcăli mintea care tot "cere" alimente
nesănătoase este gandul "ce consecinţe are consumul acestui aliment şi cât de
rău mă voi simţi după aceea". Eventual vă puteţi face un jurnal în care să
scrieţi ce fel de simptome aveţi şi cât de rău vă simţiţi când consumaţi
alimentul nesănătos. Amintiţi-vă că sănătatea este mult mai importantă decât
dogma.
Pentru cei care totdeauna se plâng de frig, acest simptom va
dispare cu timpul pentru că hrana vie aduce un aport de energie direct
asimilabilă de organism iar digestia sa nu consumă cantităţi uriaşe de energie
ca în cazul alimentelor gătite. Un asemenea simptom indică o secreţie biliară
insuficientă şi o digestie greoaie. În acest caz nu se indică postul total.
Exerciţii fizice rapide (mers rapid) timp de minim 20 minute zilnic, sau masajul
cu uleiuri vegetale nerafinate sunt doar câteva din metodele de
remediere.
Cei care preferă condimentele pot folosi ghimbir, ardei iute,
piper negru, chimen, coriandru, etc. Folosite cu grijă şi în mod corect vor
rezolva problema. De asemenea, reducerea numărului de mese poate duce la
creşterea focului digestiv pentru că stomacul are timp să se odihnească între
mese.
Pentru a creşte focul digestiv şi a contribui astfel la menţinerea
unei temperaturi normale a corpului pe căi armonioase, cea mai eficientă şi mai
naturală metodă este practica exerciţiilor Hatha Yoga. Nici-un exerciţiu fizic
conventional nu se compară ca eficienţă cu Nauli Kriya sau cu alte exerciţii
(Agnisara Dhauti, Uddhiyana Bandha) sau posturi corporale yoga (cum ar fi
postura păunului).
Oboseala cronică şi slăbiciunea sunt simptome de
detoxifiere. Dar oare dormiţi suficient? Sunteţi foarte stresat? Aveţi o
activitate sexuală haotică şi epuizantă? Toate acestea sunt factori care
determină oboseala. Evaluaţi-vă viaţa cât mai obiectiv şi eliminaţi cauzele
oboselii. Consumul continuat de zahăr rafinat duce la o oboseală continuă.
Înlocuiţi zahărul cu fructe dulci şi suc de morcovi, iar în cazuri extreme
consultaţi medicul.
În încheiere, câteva sfaturi pentru un succes deplin
cu hrana vie. Evitaţi obsesiile, ura, frica, egoismul, pentru că acestea sunt
adevărate otrăvuri pentru minte şi emoţii. Căutaţi motive pozitive pentru
trecerea la această dietă. Cel mai bine este să aveţi o relaţie
emotional-mentală bună cu hrana vie. Veţi fi răsplătiţi înzecit!(sursa http://aim.active.ws)
|